Mihai Țopa a publicat în anul 1999, la Editura Mirton, cartea ”AȘA VĂ PLACE ISTORIA?”, pe care a împărțit-o în două capitole. Prima secțiune – Timpuri și răstimpuri bănățene – cuprinde perioada de geneză a istoriei Banatului Timișan.  Ea  este reflectată în versuri și vizează bornele fundamentale ale trecutului nostru (strămoșii daci, muntele Cogaion, ducii Glad și      Menumorut). Apoi, atenția autorului se focalizează pe interstițiul ocupației turcești, începând cu întâiul pașă de Beghei (1552) și până la războiul austro-turc în Banat, la 1738. În interiorul acestui interval de vreme ni se readuc în memorie aspecte de viață socială și militară, Pavel Chinezul cu luptele sale antiotomane, insula Ada-Kaleh, Ibrahim-pașa cel osândit la moarte, peștera Piscabara, pasul Maidan-Pek etc.

                Cea de-a doua parte – Ilustrate bine păstrate. Timișoara la 1900 – inserează imagini fotografice sugestive ale debutului de secol  XX. Versurile sunt însoțite de poze de epocă reprezentând repere arhitecturale semnificative ale orașului de pe Bega. Din conexiunea strânsă dintre forma și conținutul stihurilor rezultă o proiecție lirică transparentă, perfect echilibrată și de-o expresivitate remarcabilă. Mihai Țopa a ajuns astfel la iscusința de a reda prin versuri abil meșteșugite, o stare, un fapt, o atmosferă proprie segmentului temporal vizat. Raportarea la argumentul istoriografic nu e înfăptuită cu acea pasiune exacerbată ce poate deturna  uneori sensul unei cărți, ci doar cu   necesara obiectivitate (și probitate) intelectuală.

                Scrisă cu sensibilitate și bonomie, într-un stil senin și atrăgător, ”AȘA VĂ PLACE ISTORIA?”  plutește în siajul melancoliei. Picurat discret, umorul de calitate, plasticitatea lexicală și, în general, tonul volumului ne dezvăluie un creator matur, ancorat serios în tematică și (aș spune) de-o înțelepciune patriarhală. Din acest motiv – și nu numai – lucrarea domnului Mihai Țopa constituie o surpriză  binevenită. Captivantă și instructivă, cartea poate fi și un excelent auxiliar al elevilor, completând în chip fericit manualele curente de istorie (fie ele mai mult ori mai puțin ”alternative”).

___________________________________________________

x) Mihai Țopa – Așa vă place istoria? –

Editura Mirton, Timișoara, 1999