Ca mod de existență al literaturii de factură memorialistică, autobiografia ilustrează un gen de narațiune retrospectivă, în cursul căreia autorul intenționează să reconstituie evoluția sa. Întrucât interesează mai cu seamă ca o mărturie psihologică de conduită particulară, autobiografia presupune nevoia onestității depline a confesatului vizavi de el însuși. Încât, datele intime ale autorului ajung în prim-plan, relevându-l în toată complexitatea sa.
Apărut în anul 2009 la Editura timișoreană Eubeea, sub semnătura lui Geo Galetaru, ”COLIVIA DE AUR” este un roman-evocare a perioadei de studenție a prozatorului. Conceput la persoana I-a, opul conține lungi inserții autobiografice calate pe o distinctă calitate a expresiei și pe un stil suplu, catifelat, cu profunde inflexiuni poematice.
Geo Galetaru este și un bun portretist al fizionomiilor umane, cât și al descrierilor de natură. De asemenea, introspecția psihologică e remarcabilă – faptul demonstrând o reală înțelegere a sufletului omenesc. Fraza amplă, abil strunjită, include doze apreciabile de lirism, deconspirând structura elegiacă a autorului.
În ”COLIVIA DE AUR”, scriitorul reînvie o lume cunoscută nemijlocit și în centrul căreia s-a format ca individ și personalitate. Astfel, ne răsar în fața ochilor personaje artistice și culturale, semeni care, fie în sens pozitiv sau negativ, au însemnat ceva pentru autor. Atmosfera acelor vremuri, contextul social și politic, relațiile interumane – toate sunt ”prinse” și redate cu meșteșug. Finețea observației și pertinența analizei ne relevă un creator de substanță, preocupat de a da la iveală și a ne înfățișa cât mai sugestiv un material impresionant de viață. Geo Galetaru se dovedește a fi un povestitor de marcă, alternând plastic secvențele din copilărie cu intervalul cizelării sale ca student la universitate. Rememorările vin firesc, curg în lanț, asamblate în caratele verbelor ”dresate” impecabil.
”COLIVIA DE AUR” se constituie și într-o carte în care elementele de istorie literară se îmbină cu traiectul existențial comun. Profilul creionat poetului Damian Ureche, de pildă, providențialul său amic, este adânc și veridic, surprinzându-l și în ipostazele sale domestice, nu doar în cele exclusiv creative. L-a developat cu obiectivitate și acuratețe, sondându-i dibace prăpastiile eului veșnic confiscat de insaturabile dorințe și detașări în neant.
Încărcătura autobiografică a lucrării sporește masiv lirismul textului, degajând constant briza melancoliei. A nostalgiei și a regretului. A tânjirii efective după anii pierduți ai prunciei și ai tinereții petrecuți în Colivia de aur a epocii, dar pe care, dincolo de amputarea libertății civice, autorul și-i asumă integral, cu împlinirile și eșecurile lor, cu doza lor de reverie expandată și de nădejde nicicând apusă.
Obsedat de trecut ( ca generator al entuziasmului juvenil ) și îngrijorat de viitor (ca vameș al iluziilor scadente), Geo Galetaru își trăiește clipa afișând aceeași ”buimăcelă metafizică” dintotdeauna și mărturisind neechivoc : (…) ”Trecutul vine spre mine ca o invazie imediată de voci și chipuri, de murmure vagi și cunoscute. Acest trecut nu-mi mai aparține, deși îl duc cu mine pretutindeni. Pare că o cheie misterioasă, purtată de o mână nevăzută, descuie lacătul ruginit : pătrund înăuntru, ca într-un templu al amintirii, în care visul e singura speranță ” (…).
Volum al evocării și al lucidității, al prieteniei și al stoicismului auto-protector, al consemnării faptice relevante și al documentului literar, ”COLIVIA DE AUR” reprezintă o certă reușită editorială. Provocând o veritabilă satisfacție estetică, lectura unei asemenea cărți ne revigorează spiritul, rebranșându-l circuitului normal al valorilor intrate prea mult și prea nemeritat în penumbră.
_________________________________________________
x) Geo Galetaru – Colivia de aur –
Editura Eubeea, Timișoara, 2009